Gheata carbonica CO2 solid

GHEATA CARBONICA:

Forma solida a dioxidului de carbon, avand temperatura de -78.5 grade Celsius, sublima in dioxid de carbon gaz. Gheata carbonica (sau gheata uscata, dry ice) este folosita in foarte multe aplicatii precum: racire transporturi medicale si alimentare, racire catering aero, fretare, curatare industriala, decontaminare, efecte speciale etc.


fabricarea gheatei carbonice eliberarea gheatei carbonice din masina

CUM SE PRODUCE GHEATA CARBONICA (GHEATA USCATA) :

Productia de gheata carbonica incepe cu dioxidul de carbon lichid stocat in tancuri rezervoare sub presiune. Pentru a se produce gheata carbonica, dioxidul lichid este directionat printr-o valva criogenica spre o camera de expansiune unde in conditii normale de presiune se va produce o pulverizare rapida trecand din stare lichida in cea de gaz. Aceasta trecere se face cu o puternica scadere a temperaturii. Aproximativ 45% din dioxidul de carbon gaz va ingheta rezultand zapada carbonica. Restul de gaz se recupereaza si se reintroduce in circuitul de productie. Zapada carbonica astfel obtinuta este colectata si directionata catre o camera unde comprimata la presiuni extreme va fi formatata in blocuri sau extrudata sub forma de granule cilindrice de diferite diametre. Cu cat gheata carbonica astfel obtinuta este mai densa, cu atat va fi mai stabila, durabila in timp si mai eficienta in cazul utilizarii acesteia in aplicatiile de curatare.


fabrica de gheata carbonica linde


INSTRUCTIUNI


NU LASATI GHEATA CARBONICA LA INDEMANA COPIILOR NESUPRAVEGHEATI!


MANIPULARE: Gheata carbonica are temperatura de -78.5 grade Celsius. Intotdeauna manipulati gheata carbonica cu atentie folosind manusi sau clesti speciali, evitand contactul direct. In contact foarte scurt cu pielea (1-2 secunde) este inofensiva dar pentru un timp mai lung poate genera arsuri grave.


DEPOZITARE: Gheata carbonica se depoziteaza in containere izoterme speciale. Cu cat izolatia unui container este mai groasa, cu atat pierderile prin evaporare vor fi mai mici. Containerele trebuiesc inchise cat mai bine dar nu perfect ermetic: sublimarea ghetei carbonice in dioxid de carbon se face cu expansiune volumetrica putand acumula presiuni foarte mari.


VENTILARE: Gheata carbonica trece direct in stare gazoasa - dioxid de carbon gaz. Nu pastrati gheata carbonica in spatii neventilate: poate produce acumulari de dioxid de carbon, gaz asfixiant mai greu decat aerul, ce se va pozitiona la baza incintei. Nu pastrati gheata carbonica in incinte neventilate unde sunt prezente animale de companie: chiar daca stratul de dioxid de carbon gaz pozitionat la baza incaperii este la un nivel inferior respiratiei omului, pentru animale poate fi asfixiant.


TRANSPORT: Incercati sa obtineti gheata carbonica cu un interval de timp cat mai scurt inainte de momentul la care doriti sa o folositi, pentru a reduce pierderile prin evaporare. Gheata carbonica se transporta doar in containere speciale si numai in spatii ventilate. Este de recomandat, chiar si cantitatile mici, sa fie transportate in zone separate de habitaclul autoturismelor Asigurati-va ca ventilarea habitaclului nu este setata pe recirculare. Daca transportul este de durata sau se vor face pauze, asigurati-va ca nu exista acumulari de dioxid de carbon gaz deschizand periodic, pentru cateva minute, geamurile sau usile autovehicolului.


Primele simptome generate de acumularea dioxidului de carbon sunt lacrimarea ochilor si respiratie grea, miros intepator - daca ati ajuns in acest moment concentratia de dioxid de carbon gaz este foarte mare, sunteti in pericol de asfixie: aerisiti urgent incinta si reconsiderati regulile de transport, asigurand o ventilare adecvata.


Cereti furnizorului detalii particularizate mijloacelor de transport pe care le utilizati si cantitatilor de gheata carbonica transportata.